top of page
  • Obrázek autoraMartin

Co jsou hodnoty a poznáme je u ostatních?

Aktualizováno: 16. 1. 2023

Téma hodnot je v současné době stále častěji skloňováno. Věřím, že každý z nás se minimálně jednou v životě setkal s tím, že vlastní hodnotové nastavení, případně hodnoty u ostatních řešil nebo o nich slyšel. V naší aktuální době je toto téma o to víc důležité. Častým komentářem veřejnosti k současné situaci ve společnosti je “Vytrácí se nám základní hodnoty”. Přitom jsou pro naše životy zcela klíčové. Hodnotové kvality však nejsou žádným nováčkem, moderní filosofie je popisuje již od dob antiky.


Jaké jsou naše hodnotové preference?


Hodnota není jen slovo složené ze sedmi písmen, ale jsou to činy. Lépe řečeno konkrétní akce, která je vidět navenek. Jedná se o činnosti, které poznají moji kolegové, šéf, přátelé, rodina, apod. Jsou to činnosti, které o našich hodnotách vypovídají, aniž by druhý věděl, jakou hodnotu v pravém pojmenování zastáváme. Správně jste pochopili, že k běžnému pojmenování patří i konkrétní projevy. Pokud tedy bude moje hodnota například zdraví, projev navenek může být péče o tělo, pravidelný sport, výběr kvalitních potravin, apod. V opačném případě si půjdu sednout 2x týdně do fast foodu a nezvednu se z gauče. Přesně ten druhý příklad je nenaplněná hodnota. Něco říkám, ale nedělám to. Tudíž mohu být pro své okolí nečitelný nebo mé chování matoucí.


“Musíme znát sami sebe, abychom věděli kam kráčíme a byli ve svém životě a práci spokojeni. Neznalost vlastního nastavení je matoucí a svádí nás z naší cesty.”


Máme hodnoty stále stejné nebo se mění?


Fakt, že se nám hodnoty někdy změní je zcela přirozený a běžný, jelikož je ovlivňuje celá škála vlivů. Sami bychom je měli umět pojmenovat a popsat i s dopadem na naše okolí. Jak se mění hodnoty, tak se může měnit i “osobnostní typ”. Mají na to vliv změny v našem životě, zážitky a nové role, které život přináší. Nicméně u osobnostního typu nejsou změny nějak obrovské spíše se přelévá zastoupení jednotlivých projevů chování.


Tip! Definice vlastních hodnot je zcela klíčová v poznání nás samotných. Na téma hodnot naleznete dostatek online zdrojů a tištěné literatury. Pokud se ve svých hodnotách nevyznáte nebo je neumíte jednoznačně popsat, jsme Vám k dispozici. Jednoduchý a rychlý návod - vypište si na papír všechny hodnoty, které jsou pro Vás důležité. Následně ke každé hodnotě dopiště alespoň 5 projevů v reálném životě. Dále si ke každé hodnotě dopiště projev chování/aktivitu, která Vám chybí a chcete ji posilnit. Další level je vypsání těchto hodnot s partnerem/partnerkou a uvidíte, zda kráčíte stejným směrem a na čem společně zapracovat.


Hodnoty v pracovním prostředí


Lze je vnímat jako zcela dobrovolný a volitelný etický závazek, který firmu vede k přemýšlení o vlastní firemní kultuře, prostředí, zaměstnancích, klientech a podpory navenek. Svůj úspěch v zaměstnání lze samozřejmě sledovat na základě dat (prodaných produktů, pojistek, apod). Náš vlastní postoj je zde však zcela klíčový.


Při aktivním nastavování hodnot přichází i prvotní nezdary, které nás učí lépe s danou hodnotou pracovat a žít ji. Vše má však řešení a lze si vytvořit návyk, který Vám s tím pomůže. Pokud chcete zažít u Vás ve firmě workshop na téma hodnoty, neváhejte se na nás obrátit. Na workshopu se více ponoříme do tématu hodnot a vydefinujete si vlastní hodnoty, které žijete a naopak ty které potřebujete posilnit. Chcete-li konzultaci či osobní metoring, stačí se nám ozvat a domluvíme se na podrobnostech.



Hezké dny! M.

114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page