top of page
  • Obrázek autoraMartin

Jak funguje naše mysl a dá se s tím něco dělat?

Aktualizováno: 20. 7. 2022

Dnešní příspěvek se bude věnovat nastavení mysli v našich každodenních životech. Mysl nás ráda ovládá a my se tak nestáváme vedoucím své mysli. Proč tomu tak je a co se s tím dá dělat?


Vítejte ve Vaší hlavě.


Naše mysl je naprogramována, aby fungovala na základě vzorců. Tyto vzorce jsme získali počas života jako výsledek prožitých zážitků a událostí. Kdykoliv něco prožijeme, tak si do pomyslného šuplíku v našem mozku ukládáme kartu, neboli vzorec. Tato karta bude následně ovlivňovat naše reakce, chování a emoce v následujícím životě. Naše mysl je dokonalá, aby to tedy nebylo tak snadné, ukládá tyto zkušenosti do nevědomé mysli. Pokud máme uložený vzorec v nevědomé mysli, nejde ho ovládat. Přichází sám, rychle a spouští celou řadu projevů. V optimistickém odhadu lze tvrdit, že nevědomá mysl je 90 % a vědomá, ta kterou ovlivnit můžeme 10 %. Jistě najdete i jiné procentuální zastoupení, kdy některé publikace dokonce hovoří o poměru 95:5. Toto číslo není až tak podstatné, ale poměrně jednoznačně nám demonstruje, jak funguje náš mozek.

“V optimistickém odhadu lze tvrdit, že nevědomá mysl je 90 % a vědomá, ta kterou ovlivnit můžeme 10 %.”

V nevědomé knihovně zážitků máme tedy uložené obrazy, podle kterých reagujeme. Někdy je to reakce podle našich představ, ale rovněž může nevědomá mysl zatahovat tzv. zpátečku, a nemusí nás pustit do vod, které by nám teoreticky i prakticky mohly přinést něco nového do našeho života.



Pokusím se myšlenku uvést na příkladu. Celý život pracujete v korporátní firmě, Vaše zkušenost je být zaměstnaný, mít jistoty, které firma nabízí. Pracovat od 9 do 17h, mít pevně zajetý režim. V nitru včak cítíte, že byste rádi zkusili svůj vlastní projekt, který by se do budoucna mohl stát i Vaším živobytím. Uvědomujete si, co je pro Vás skutečně důležité. Může to být časová svoboda, finanční nezávislost, práce na vlastní značce. Každý tam může mít něco jiného. Takže si představte, že změna by bylo to, co byste rádi zkusili. Začnete podnikat první kroky nebo o tom jen přemýšlet.


Co udělá nevědomá mysl? Po tom co vědomá mysl Vám zanalyzovala, zda by to bylo reálné a motivovala Vás k postupým krokům. Nevědomá mysl začne postupně vytahovat jednotlivé karty a dávat Vám jejich obrazy. Taková karta může být zkušenost z dospívání, kdy jste od rodičů slýchali, že podnikání je špatné, podnikatelé jen ždímou lidi, důležité je mít dobrou práci a tam být ideálně celý život. Druhá karta může být ve znění, že pracujete ve firmě, která má skvělé jméno, máte tady jistoty a stabilní plat a Váš nový krok je plný rizik a překážek. Další kartou může být i to, že většina Vašeho okolí je taky zaměstnáno

a nemá chuť cokoliv měnit, protože je to tak "správné". Může tam být cokoliv.


Takhle naše hlava funguje. Nechci tím říct, že musí všichni podnikat a utíkat hned z práce, to není cílem tohoto příkladu, ale slouží jen pro ilustraci.


Jak si tedy přeprogramovat mysl a nenechat se brzdit?


Nevědomou mysl nepřeprogramujete. Tyto zážitky a karty už tam jsou a v archivu budou vždy. Můžete tam však přidat nové záložky, zkušenosti, které budou více ve Vašem souladu. Budou to zážitky, kdy zažijete první úspěch na nové cestě. Budete se inspirovat

v literatuře od lidí, kteří prošli stejnou cestou. Budete si zkoušet a žít nový směr. Obklopíte se i novými inspirativními lidmi, kteří ve Vás budou věřit, apod. To, že se nevědomá mysl

s archivními kartami bude ozývat, s tím je potřeba počítat. Nicméně to postupem času bude v delších prodlevách a svoji nevědomou mysl můžete naplnit novými vzorci.


Je to běh na dlouhou trať, ale není to nereálné. To že přijde spoustu překážek, s tím je potřeba počítat, ale vyrvalost přináší následný úspěch. Úspěch v jakékoliv podobě.


Náš mozek je jako sval. Když budu chtít mít pekáč buchet na břiše, dost pravděpodobně tam nevznikne sám. Budu muset jít do fitka minimálně 3x týdně, upravit stravu a nastavit se na pohyb a novou aktivitu ve svém životě. Pokud vím, proč to chci a proč to dělám, je velká šance na to, že za nějaký čas skutečně svoji postavu vylepším. To že to bude bolet, že se mi kolikrát nebude chtít a někdy mě to maximálně unaví, to k tomu patří.


Potřeba je si užít ten pocit po této námaze a uvědomovat si lehkost své mysli. Na místě je

i profesionální podpora. Pokud vím, že mi cvičit nejde a potřebuji ukázat, jak na to a jak si neublížit. Najdu si trenéra. Ten mi bude pomáhat na mé cestě, ukáže mi cviky a pomůže s tréninkem či stravou.


Stejně je to s myslí,. Najděte si zkušeného kouče a investujte do toho čas i finance. Tato práce se Vám milionově vráti, Najděte si kouče, kterému uvěříte, se který budete souznít a ucítíte z něj zájem o Vaši osobnost, nikoliv jen peněženku.


Přeji Vám ať jste na své cestě úspěšní, ať Vás překážky neodradí, ale posilní. Přeji Vaši mysli, ať jste větší kámoši a řídíte Vy Váš život. Nikoliv Vaše mysl.


S úctou, M.

171 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page