top of page

Jarní osvěžení mysli: 5 kroků k vnitřní pohodě🌸

Aktualizováno: 26. 3.


Letošní rok se rozběhl poměrně jasným tempem a přichází na řadu jarní část roku. Během prvních měsíců 2024 jsme si mohli nastavit směr, a uvědomit si, na jaké jsme cestě. Hodně se mluví o detoxu těla, ale dnes se zaměříme i na detox své hlavy a nastavených vzorců. Protože možná to nevíte, ale mnohdy ty největší boje v našem životě odehráváme právě v naší mysli. Když si navíc uvědomíme, že denně máme okolo 60.000 myšlenek, je dobré je zpomalit a stát se pozorovatelem.


Jaro je tu a s ním přichází období obnovy, nových začátků a čerstvých možností. Je to jako probuzení po dlouhé zimě, kdy se naše duše touží osvěžit a vyčistit od všeho starého. Jarní očista není jen o vyhazování nepotřebných věcí, ale také o pročištění našeho vnitřního světa, připraveného na nové dobrodružství.




Letošní jarní úklid může být cesta k zastavení se. Proč je dobré se někdy zastavit, a vlastně se i zastavovat pravidelně? Umožní nám to dostat lepší a jasnější náhled na to, kde se v životě aktuálně nacházíme, co se učíme a zda kráčíme tam, kam sami chceme. V zahlcenosti dnešní doby, kdy se necháváme neustále vyrušovat všemi možnými vjemy a technologiemi, je dobré zatáhnout brzdu, udělat si krok bokem a získat odstup. Ten nám umí krásně odhalit naše aktuální nastavení. Možná najdete i to, na co dlouho myslíte a stále to odkládáte. Možná najdete směr, který je teď v mlze a možná uvolníte v životě místo pro něco nového.


Jak na zmíněný úklid? Přináším 5 pro mě základních a zásadních aktivit, které mohou pomoci s jarním úklidem ve vaší mysli. Zároveň se zbavit toho, co dál v životě nechcete.

Bylinkové čaje


Pokud něco pomáhá našemu tělu a mysli, je to návrat k tomu, co tady máme už dlouho a někdy na to zapomínáme. Zařazení popíjení bylinkových čajů do svého denního režimu může mít velmi pozitivní efekt na vaše zdraví. Stejně jako se vším, i s bylinkami se to nesmí přehánět, ale dopřejte si relax. Pravidelný relax. Uvařte si dobrý čaj, posaďte se k oknu nebo na terasu a jen tak koukejte a vychutnejte si ten čas pro sebe. Žádné telefony, vyrušování od ostatních. Jen vy a čas, pozorování okolí a napojení se na Váš niterní prožitek. Skvělé čaje najdete například na https://www.leros.cz




Pravidelné procházky


Další tip navazuje na ten předchozí, další návrat k podstatě našeho bytí. Najít rovnováhu v maličkostech. To je cesta k lepšímu duševnímu, psychickému a fyzickému stavu. Vyrazte do přírody, do lesa, parku. Pozorujte stromy, ptáky a další krásy přírody. Je prokázáno, že zelená barva skutečně uklidňuje, a když to spojíte s procházkou na čerstvém vzduchu, vaše myšlenky si budou lebedit. Procházky v přírodě Vám zaručeně dobijí baterky. Ty potřebujeme do našich běžných pracovních dnů. Nechceme jet přeci na dluh. Dle posledních výzkumů je prokázáno, že i pravidelný pohyb 30 minut denně má pozitivní dopad na naši celkovou rovnováhu, a dokonce snižuje riziko zdravotních potíží.


Kdy jste byli na procházce naposled? Kdy se vydáte na další?



Ranní a večerní rituály


Máte nastavené ranní nebo večerní rituály? Aktivity, které Vám příjemně otevírají den, a naopak vás uklidní před tím, než jdete do postele? Pokud ano, tak vám gratuluji a pokud jste ještě rituály nezkusili, doporučuji je zařadit do vašich dnů. Správným rituálem pomáháme směrovat pozornost naší mysli tam, kam potřebujeme a nenecháváme ji hned od rána bloudit. Naše mysl se ráda toulá a občas i tam, kam by neměla. Je na nás, jestli to tak necháme, nebo si do života pozveme další příjemné chvíle.


Jak takový rituál může vypadat? Ráno si otevřete okno dokořán, pusťte si příjemnou hudbu, vypijte sklenici vlažné vody s citronem a vědomě se usmějte hned po probuzení. Můžete to doplnit protažením nebo posazením a spuštěním krátké ranní meditace.


Naopak večer doporučuji naladit vděčnost. Večerní rituál může vypadat tak, že protáhnete své tělo, uvaříte si dobrý čaj a před spaním si vědomě řeknete, za co jste daný den vděční a poděkujete za svůj uplynulý den. Proč? Posíláme pozornost k příjemnému, než k tomu, kam nám naše mysl ráda bloudí těsně před spánkem a snaží se posílat všechna možná témata k řešení. Buďte pánem/paní své mysli.


Jaký bude ten Váš rituál?


Přijetí


Každý z nás se může potýkat s nepříjemnými situacemi. Mnohdy si onen problém ještě v hlavě živíme a trápíme se ním několik dnů či týdnů. Pojďte se na vaše trápení podívat a uvědomte si, zda na dané téma máte vliv. Zda máte možnost s tím něco udělat, napravit, změnit. Pokud je vaše odpověď ano, tak se rozhodněte, jaký bude první krok. Pokud je však vaše odpověď ne, tak vašemu trápení zamávejte a pošlete ho po vodě. Pojďme přijmout situace tak, jak jsou. Mohou to být i složitější témata, přijetí jako takové je však zásadní vždy. Jen tehdy, kdy situaci přijmeme, můžeme jít dál. Přijetí si však nepleťme se vzdáváním se, právě naopak.



Den mentálního zdraví


Den, který bude jen podle Vašich představ, kdy nebude nic muset dělat. Budete věnovat čas jen tomu, čemu chcete. Jistě víte, co Vám dává energii a kdy zažíváte stav flow. Plánujeme si návštěvu lékaře, kadeřníka či schůzky v práci. To nám přijde zcela samozřejmé Naplánujte si ještě dnes DMZ do svých diářů a udělejte si den, kdy si odpočinete a nabijete baterky. Klidně v týdnu, využijte na to Sick day, dovolenou nebo jiný benefit, který zaměstnavatel nabízí. Tento den však můžete aplikovat i o víkendu. Až tak na tom nezáleží. Je libo masáž, káva v oblíbené kavárně, toulání se ulicemi Vašeho oblíbeného města nebo piknik v parku. Je to na vás. Neotálejte s tím, a užijte si tento den co nejdříve. Myslete na pravidelnost.


Co mít takový den minimálně 1x za měsíc?


A teď, pokud hledáte konkrétní nástroj k podpoře vaší jarní očisty mysli, neváhejte si prohlédnout i na naše komunikační karty www.rozvojtislus.cz/karty. Tyto karty vám pomohou vyjádřit své emoce, nastavit nové cíle a prozkoumat hlubiny vaší mysli. Nechte je být vaším průvodcem na cestě k lepšímu a plnějšímu životu.


Takže pojďme společně vykročit do jara s osvěženou myslí a otevřeným srdcem. Je čas na očistu, obnovu a nové začátky. Ať je vaše cesta plná radosti, inspirace a transformace!


Přeji Vám hezké jaro. Budu rád za Vaše další tipy, jak na jarní očistu, které nám můžete zanechat v komentářích pod článkem.


Mějte se blaze! M.

43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page