top of page
  • Obrázek autoraMartin

Stres: Náš nezvaný host nebo neocenitelný společník?

Autor: Martin Novák

Good morning, let the stress begin...
Good morning, let the stress begin...

"Já jsem poslední dobou hrozně pod stresem." Tyto věty slýchám často a někdy si je říkám i já sám. Nedávno jsem na svém LinkedInu zveřejnil krátký příspěvek z workshopu zvládání stresu. Když se řekne stres, často slyšíme negaci a chápeme stres jako něco špatného. Nicméně stres je potřebnou součástí našich životů. Pomáhá nám totiž přežít v krizových situacích. Kdyby neexistoval stres, mozek by nám nemohl dávat signály k reakcím, kdy jsme v nebezpečí. Avšak stres, jak ho známe v dnešní době, je podstatně odlišný od toho, jaký byl dříve.


Pojďme se podívat na to, kde se stres vzal a jak s ním začít vědomě pracovat.


Lovci mamutů


Představte si na okamžik život našich pravěkých předků, lovců mamutů. Při lovu zvířat byl stres jejich spojencem, pomáhal jim vyhodnotit situaci a zvýšit šance na úspěch. Nicméně pravěcí lidé stres zažívali méně často než my v dnešní hektické době. Dnes se náš vztah ke stresu zásadně změnil. Žijeme v prostředí, kde jsme vystaveni mnoha různým stresorům každý den. Práce, rodina, finance a společenské tlaky jsou běžnými zdroji stresu. Dokonce jsou mezi námi tací, kteří bez stresu nemohou pracovat a stres je pro ně motivací k dosažení vyšších výkonů. Dříve tedy stres pomáhal pravěkým lidem přežit, proto jsme dostali stres do naší výbavy.


Stres v moderním světě


Je důležité rozlišit mezi pozitivním a negativním stresem. Pozitivní stres, známý jako "eustres," nás může motivovat k dosažení vyšších výkonů a osobního růstu. Naopak negativní stres, "distres," může vést k problémům s fyzickým či psychickým zdravím. Ve světě, kde se stres stává neodmyslitelnou součástí našeho života, je důležité si uvědomit, že stres sám o sobě není nepřítelem. Je to náš vnitřní spojenec, který nám může pomoci růst a překonávat výzvy. Klíčem k úspěšnému zvládání stresu je najít rovnováhu mezi pozitivním a negativním stresem a hledat strategie pro jeho správné řízení.


„Stres je přirozenou reakcí našeho těla na stresory, což jsou situace, které vyžadují naši pozornost a rychlou reakci."

Strategie zvládání stresu


Jak zvládat stres se můžete dozvědět v našem e-booku - Jak zatočit se stresem a být v pohodě. Téma zvládání stresu je poměrně obsáhlé, a existuje mnoho publikací, které Vám mohou pomoci. Důležité je si uvědomit, že pokud cítíte dlouhodobé vyčerpání, špatnou náladu nebo se u Vás projevují i známky opakovaných nemocí, může to být důsledkem právě dlouhodobého stresu. Takové situace je potřeba aktivně řešit. Další stanicí z dlouhodobého stresu může být například syndrom vyhoření, a zvládnout tento stav je velmi náročné nejen časově, ale i finančně. Často se totiž neobejdete bez pravidelných návštěv psychologa či psychoterapeuta.



Stres vs. rovnováha
Stres vs. rovnováha

Na co nezapomenout


Není všechno černobílé. Každý člověk vnímá stres odlišně. To, co pro jednoho může být stresující situací, může pro druhého představovat výzvu. To znamená, že stres je subjektivní a závisí na naší psychické a emocionální odolnosti.


Stres nám může také pomoci adaptovat se na nové situace. Jakmile se naučíme lépe zvládat stresové situace, můžeme vytvářet rezervy a růst v procesu.


Někdy stres může být hnací silou kreativity. Mnoho významných umělců a vědců tvrdí, že právě stresové situace je motivovaly k tvorbě a inovacím.


Stres se netýká pouze dospělých. Děti a mládež jsou také vystaveny stresorům, a je důležité hovořit o tom, jak jim pomoci zvládat stres a učit se z něj.



První kroky ke zvládání stresu


  1. Zastavit se a uvědomit si, co se děje. Sledovat své reakce, nálady, situace, fyzické projevy a emoce.

  2. Popsat si situace, které Vám stres způsobují a podívat se, co by šlo udělat jinak. Napište si na papír co se děje a jaké jsou řešení ke zlepšení.

  3. Odpočinek a čas pro sebe. Zkuste zařadit nižší rychlost a myslet na sebe. Začněte dobíjet baterky.

  4. Zaveďte si rituály, které Vám budou příjemné a dostanou Vás do rovnováhy.

  5. Pokud potřebujete pomoc, nebojte se o ni říct. Můžete se svěřit blízkým nebo vyhledat odborníka.


Začít můžete už teď


Podívejte se na náš ebook, který Vás nebude stát ani korunu a během pár minut máte návod ve svém emailu - Jak zatočit se stresem a být v pohodě. Najděte si to, co Vám bude vyhovovat Nezkoušejte hned vše, ale postupně. Dnes vykročte na cestu, kdy máte život pevněji v rukou. Buďte trpěliví. Máme pro Vás i půl denní našlapaný workshop - Buď v pohodě aneb stres je tvůj kámoš.


Mějte hezké dny plné radosti a rovnováhy,

Martin


Začátek zvládání stresu
Začátek zvládání stresu

361 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page