top of page
  • Obrázek autoraLucka

Práce na rodičovské není strašák, je třeba mít plán.

Leden, čas bilancovat, plánovat, stavět vize a strategie. Pokud jste na rodičovské stejně jako já, třeba Vám následující řádky pomůžou leden a následující rok nakopnout správným směrem. Stává se mi téměř vždy, když se s někým pustím do tématu práce: ,,Jak to při dětech zvládáš? To bych nedala!” Taky ještě občas: ,,To musíš pracovat?” Moje odpověď je jednoduchá - zvládám, protože jsem systematická, pracovat nemusím, baví mě to a chci to dělat. Mojí motivací je také udržet přehled v oboru a stále se vzdělávat. Právě motivace je velmi důležitá. Mít své “proč” je hnací motor na většinu aktivit a nemusí se nutně jednat o práci.




Přináším můj pohled na to, jak to zvládat, nezbláznit se, a mít z toho radost.


Stanovte si rutinu: Nastavení denního plánu může být pro vás a vaše děti užitečné, protože přináší strukturu a předvídatelnost. To může zahrnovat vyhrazenou pracovní dobu pro sebe a konkrétní aktivity pro děti. U nás doma - starší syn jde do školky, pokud jde ráno vše hladce, odvádí ho manžel - pro mě časová úspora + 30 min, mladšího ukládám k dopolednímu spánku, vařím kafe a jdu na věc. Mám z toho radost, to je základ.


Plánujte dopředu: Udělejte si čas na plánování úkolů a stanovení priorit. To vám pomůže udržet si pořádek a zajistí, že budete moci využít svůj pracovní čas na maximum. Ať jste on-line nebo spíše papírový, je to jedno. Vyvarujete se skákání mezi úkoly, to je téma na samostatný článek.


Delegování úkolů: Pokud je to možné, delegujte některé úkoly na svého partnera nebo jiné členy rodiny. To vám může pomoci ulehčit pracovní zátěž a poskytnout vám více času soustředit se na práci. V praxi tím myslím např. úklid, nákup a běžné rutinní požadavky domácnosti.


Je potřeba si říct: Buď se bude podlaha a linka lesknout nebo budu v klidu bez tlaku pracovat a věnovat se dětem. Velmi důležitá je podpora partnera, pokud rozumí tomu, že nejde zvládat vše, snadněji se vám bude fungovat a nějaké smetí na podlaze v pohodě během dne překročíte. My doma se o chod domácnosti dělíme po práci manžela. Do té doby jsem pro děti a pro sebe, čili i pro práci.


Péče o sebe sama: Je důležité také myslet na své vlastní zdraví a péči. Snažte se najít čas na relaxaci, cvičení a vyhledávání podpory od rodiny a přátel. To vám pomůže udržet se v rovnováze.


Změna prostředí: Jednou za čas vezmu počítač a vyhlásím sama sobě remote. Většinou se jedná o prostředí kavárny, kde se cítím dobře a je pro mě inspirativní. V jedné v brněnských kaváren jsem před Vánoci rozpracovala další workshop na téma emocí. Pro mě je kavárna skvělá, soustředím se plně na svůj cíl a jsem skutečně efektivní.


Deadline: Jsou termíny, které nesnesou odkladu, to je jasné. Je potřeba se však připravit na to, že s dětmi nejde vždy vše podle plánu. Termíny se snažím dávat spíše delší a zpracovat úkoly rychleji. Nevytvářím tak na sebe zbytečný tlak a druhá strana není zklamaná, když krátký termín nestihnu.


Zápisky myšlenek: Jelikož jsem hodně v pohybu, mám čas přemýšlet o rozpracovaných věcech, třeba i o tomto článku. Vracím se k němu potřetí. Všechny myšlenky a postřehy zapisuju nebo diktuju do poznámek v mobilu. Když pak usedám k práci mám vše nasdíleno i v PC a začínám hned plánovat. Je to otřepaná rada, ale kdo to skutečně dělá a kolik dobrých myšlenek takhle zůstane nevyřčených, nerealizovaných?



Sdílení: Plánování je velmi důležitá věc. Osvědčily se mi dva sdílené offline dokumenty. Kalendář a to-do list ve formátu A4, které máme v předsíni. Kalendář vytvářím každý měsíc nový, zapisujeme do něj společné akce, lékaře dětí, moji práci i setkání. To-do list je mazací, do toho zapisujeme nákupy, věci k dořešení, připomínky. Nyní třeba nákup dálniční známky.


Při podnikání s dětmi je důležité najít balanc mezi prací a rodinou, vyžaduje to úsilí a organizaci. Sledujte své priority, buďte flexibilní a nezapomínejte na sebe. Jde to, když máte své "proč".


Držím palce. Lucka

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page