top of page
  • Obrázek autoraLucka

Solo date aneb cesta k duševní pohodě


Rande sám/a se sebou, nebo-li solo date je koncept, který se stále častěji objevuje v kontextu sebepéče, sebelásky a osobního rozvoje. Je to činnost, kdy si člověk vědomě naplánuje čas sám pro sebe, aby se mohl věnovat vlastním zájmům, relaxaci nebo prostě odpočinku. Cílem je posílit vztah k sobě samé/mu, nacítit své tělo, naučit se být pohodlně sám se sebou a dát si prostor k odpočinku a regeneraci.


Takové "rande" může zahrnovat různé aktivity, například:


  • Čtení knihy v oblíbené kavárně

  • Návštěva muzea nebo galerie

  • Procházka v přírodě nebo ve městě

  • Meditace nebo jóga

  • Věnování se koníčku nebo zájmu

  • Kino se spoustou popcornu :-)


Další možností je využití našich Komunikačních karet Znám tě, znáš mě, známe se.


Komunikace sám/a se sebou pomocí komunikačních karet může být efektivní technika pro sebepoznání, zlepšení osobního růstu a zvládání emocí.


Přináším 7 tipů, jak si můžete s komunikačními kartami vést dialog sám/a se sebou:


1. Příprava prostředí: Najděte si klidné místo, kde budete mít soukromí a pohodu. Ujistěte se, že nebudete vyrušováni. Pro někoho je to doma, pro někoho v přírodě, nebo v oblíbené kavárně.


2. Výběr karty: Zamíchejte karty a vyberte jednu náhodně, nebo si vyberte kartu, která s vámi v danou chvíli rezonuje.


3. Reflexe: Přečtěte si otázku, zamyslete se nad svými myšlenkami, pocity a reakcemi spojenými s tématem. Dejte si čas, nikam nespěchejte.



4. Zápis: Může být užitečné si vaše myšlenky zapisovat do deníku. Zapisujte vše, co vás napadne, bez cenzury nebo hodnocení. Vašim zápisům můžete dát také datum a své myšlenky porovnat v čase.


5. Vizuální nebo tělesná odezva: Pokud karta vyvolá u vás silnou emoci, zkuste tuto emoci vyjádřit kreativně, například kreslením, nebo s ní pracujte prostřednictvím tělesného vyjádření, jako je jóga nebo tanec.


6. Akční kroky: Po reflexi a dialogu se sebou si vytvořte seznam konkrétních kroků nebo změn, které chcete v dané oblasti podniknout.


7. Pravidelnost: Vedení dialogu s sebou pomocí komunikačních karet může být pravidelnou praxí. Můžete si naplánovat, že to budete dělat jednou týdně nebo kdykoliv budete cítit, že je to potřeba.


Komunikační karty mohou být také užitečné pro zahájení konverzace v partnerských vztazích, s rodinou nebo v týmových aktivitách v práci. Je to nástroj, který podporuje otevřenou a upřímnou komunikaci a sebevědomí.


Naše karty naleznete zde: https://www.rozvojtislusi.cz/karty


Dopřejte si čas pro sebe alespoň 2x měsíčně. Vyplatí se to.


Lucka.

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page