top of page
  • Obrázek autoraLucka

Bez stresu k vánoční radosti: Tipy pro pohodlný advent a šťastné svátky!🎁


Znáte to: „Blíží se Vánoce, to budou zase nervy.“ „Ať už je to za námi.“ „To bude zase blázinec.“ 


Jakmile začne adventní čas, okamžitě na sebe zvedáme nároky - chceme mít vše perfektní, když jsou ty Vánoce. Krátké dny a dlouhé noci můžou negativně působit na naši psychiku. Přidejme blížící se termín Vánoc a roční uzávěrku v práci. To je koktejl stresorů, které s námi umí pěkně zamávat. 


Abychom strávili tento čas pohodově, přinášíme tipy na to, jak s vánočním stresem na dobro zatočit.




Vím, co očekávám

Postupem času se stal z Vánoc problém. Pokud se nám podaří přijít na to, proč tomu tak je, tento čas strávíme kvalitněji. Zkuste se zastavit a říct si, co od Vánoc očekávám, jak je chci strávit, s kým, ale také co nechci, a čemu se chci vyhnout. Je pro mě důležitý úklid, počet druhů cukroví a dokonalý účes?  Upřímné odpovědi nám velmi pomohou nalézt pohodu v napjatém adventním čase. 


Chce to plán

Začátkem prosince si vytvořte to do list, který budete mít stále na očích, třeba na lednici. Postupně škrtejte, přidávejte a mějte radost z hotových úkolů. K jednotlivým položkám si můžete dát i deadline, aby se nestalo, že vše zůstane na poslední týden před Štědrým dnem. Do spolupráce zapojte Váš protějšek, bude to skvělá teamová práce. 


Vánoční to do list si stáhněte zde:


Vánoční TODO list od Rozvojtislusi.cz
.pdf
Stáhnout PDF • 3.92MB


Co mám furt kupovat?

Jaké máte koupit vánoční dárky, Vám neporadíme, ale tip, co se týká dárků, neseme. Zapisujte si v průběhu roku všechny nápady, které Vás napadají jako vhodné dárky. Seznam je dobré mít stále při ruce, třeba v mobilu. Jakmile myšlenka přijde, hned ji zapište.  Když vytrváte, vyplatí se. Já mám své nápady 5 let zpětně. Je to skvělý pomocník využitelný nejen na Vánoce. Mám zároveň přehled o tom, co jsem v posledních letech jako dary dávala. 


Hledejte svůj stresor

Každého na Vánocích může stresovat něco jiného - nákupy, celkový shon, úklid, vaření, mraky návštěv. Je dobré se zamyslet nad tím, jak to máte Vy. Jakmile identifikujete ten Váš konkrétní stresor, podívejte se ještě dál. Jak to můžu ovlivnit teď hned? Co neovlivním? Jak tomu můžu předcházet? Jak mi může pomoci partner/ka? Postavit se čelem ke stresoru je vhodné i mimo období Vánoc.


Férová dohoda

„Nemám toho málo?“ „Měl/a bych ještě přikoupit nějakou blbost.“ Tyhle úvahy jsou často dalším stresovým faktorem Vánoc. Nabízím dohodu, která u nás v rodině zafungovala. Jeden vyrobený dárek a jeden kupovaný. Taky je možné určit hodnotu, nebo losovat písmeno, na které dárek druhým bude. Věřte nebo ne, zapojily se i nejstarší generace a byla to zábava. :-) 


Pozitivní mindset 

Vánoce budou takové, jaké si je uděláme. Skutečně je to jen o nás. Pokud vstoupíme do adventního času s negativním myšlením, pravděpodobně to negativně dopadne. Myšlenka tvoří, tak hoďte všechny přehnané nároky za hlavu a běžte raději na svařák s přáteli. 




Tip od Lucky: 

K zastavení a přemýšlení nad tradicí Vánoc, která nám někdy opravdu uniká, vybízí kniha Vánoční tradinář, Martina Boledovičová; Monika Kindlová. Kniha nabídne tradiční vánoční zvyky, rituály, recepty a krásné povídání o Vánocích. To vše nekomerční, rodinnou cestou. 



Šokující informace na závěr:

Vánoční svátky nejsou jedinými dny, které může člověk trávit se svými blízkými. V jednom roce je k tomu 365 možných dní. Vánoce nejsou závody, Vánoce jsou radost. Čím měně nároků na sebe vytvoříme, tím kvalitnější čas strávíme. 


Protože Vánoce jsou také naději, ráda bych zakončila dnešní povídání citátem od Václava Havla. Myslím, že se hodí do vánočního času i kdykoliv mimo něj. 


„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“ —  Václav Havel


Krásné svátky podle svých představ!

Lucie

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page